Shamrock-lehti

Seura julkaisee Shamrock-lehteä, joka lähetetään maksutta kaikille seuran jäsenille. Syksyisin ilmestyvä numero on festivaalinumero, joka kertoo taustatietoja festivaalille saapuvista esiintyjistä.

Otamme mielellämme vastaan juttuja, valokuvia ja juttuehdotuksia. Juttupalkkioita emme valitettavasti voi maksaa. Materiaalien lähettämisestä kannattaa sopia lehden toimituksen kanssa etukäteen.

Päätoimittaja: Matti Sovijärvi
Toimitussihteeri: Seppo Nousiainen
Toimitusneuvosto: Markus Asunta, Riitta Hakulinen, Seppo Nousiainen ja Paula Uitto


Taitto- ja painopaikka: Offsetpaino L. Tuovinen ky, www.tuovinen.eu

ISSN 0783-6775

Lehden s-postiosoite on shamrock@finnish-irish.fi

 

 Shamrockin mediakortti ja ilmoituskoot 2015 löytyvät viereisestä kuvavalikosta.

 

 

Shamrock-arkisto

 

 

Poimintoja vanhoista Shamrockeista

 

Poliisi tsekkaa..

Markus Asunta kirjoittaa juttuja jamipöydän alta Shamrockissa 2/2006.
lue lisää...


Ah well..Mr Beckett

I was having a chat with a Frenchman the other day. Seated in his cáfe in Pikku Huopalahti, I was trying to think about what I would write for this article, when all of a sudden he asked me if I were an Englishman?

lue lisää...

Irlantiin muuttajan opas

Toisten toilailuista oppii, kirjoitti Pauli Hanhiniemi. Ulkomaille muuttaminen lyhyeksikin aikaa on iso operaatio. Tämän jutun kirjoittajat ovat juosseet Irlannissa byroosta toiseen siinä määrin, että katsovat aiheelliseksi jakaa kokemuksiaan mahdollisien uusien Irlannin-uhrien avuksi.

lue lisää...

Aale Tynnin muistoja Irlannista

Akateemikko Aale Tynni oli yksi seuramme perustajajäsenistä. Häntä haastateltiin seuramme 30-vuotisjuhlajulkaisuun hieman yli kaksikymmentä vuotta sitten. Julkaisemme myös uudestaan viime vuosituhannen lopulla joukostamme poistuneen kirjailijan muistokirjoituksen.

lue lisää...

Holjat sessiot

Shamrock 2/2004

Alkujaan Belfastista kotoisin oleva protestanttinen kirkonmies Gary Hastings totesi näin: "Perinnemusiikissa ei ole ollenkaan kyse musiikista, vaan ihmisistä. Ihmisistä, jotka soittavat ja ihmisistä jotka kuuntelevat. Itse asiassa kansanmusiikkisession tärkeimmät hetket ovat kappaleitten välissä." Markus Asunta pohtii jamisessioiden syvintä olemusta.

lue lisää...

Kiviä taskussa

Shamrock 2/2004

Burrenin kivisissä maisemissa on vuosien saatossa tehty monia elokuvia. Marie Jonesin näytelmän Stones in His Pockets -näytelmän tapahtumat puolestaan kertovat elokuvan tekemisestä.Ne sijoittuvat pieneen irlantilaiskylään, jonka liepeillä kuvataan amerikkalaista elokuvaa. Pentti Kotkaniemen ohjaus Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa on kertakaikkisen riemastuttava.

lue lisää...

Musiikkia Irlannista

Shamrock 1/2004

Irlantilaisen folkin mieslaulajien 
ehdoton ykkösnimi, Irish Festival in Findin estradeillakin esiintynyt Seán Keane, julkaisi lokakuussa 2003 kuudennen soololevynsä. Maailman laulaja-lauluntekijöiden ehdotonta aatelia edustava Luka Bloom eli Barry Moore esiintyi myös viime vuoden festivaalilla.

lue lisää...

Kirjoja Irlannista, irlantilaisista ja vähän vierestä

Shamrock 1/2003

Irlannista on perinteisesti lähdetty pois kirjoittamaan etäisyyden päähän. Näin tekivät aikanaan muun muassa Samuel Beckett, Brian Moore, Edna O´Brien, Sean O´Casey, Robert McLiam Wilson ja tunnetuimpana James Joyce. Viime vuosina liikehdintä on kulkenut myös toisin päin.

lue lisää...

Levottomat jalat vauhdissa

Shamrock 1/2003

Muistatteko pienen pellavapäisen pojan, joka mykisti yleisön tanssitaidollaan pari vuotta sitten? Ilkka Kuosmanen ei tyytynyt valloittamaan vain Turkua ja Helsinkiä. Nyt nuori tanssijalupaus kahmii palkintoja jo Irlannissakin.

lue lisää...

Todellinen Irlanti-kesä

Shamrock 2/2002

Mennyt kesä oli Suomessa todellinen Irlanti-kesä. Irlantilaista kulttuuria oli tarjolla ainakin Haapavesi Folkissa, Rääkkylän Kihauksessa, Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, Järvenpään Puistobluesissa ja ennen kaikkea Pomarkku Irish Festivalissa. Lisäksi Riverdance vieraili maassamme neljännen kerran ja Irlannin jalkapallojoukkue kävi voittamassa Suomen. 
Jotain näistä koin minäkin..

lue lisää...

Tästä eivät pidot parane!

Shamrock 1/2002

Terävät veitset välähtelevät, puhalluslamppu syöksee tulta. Uuneista hohkaa lämpö ja hiki valuu. Kolmekymmentä henkeä tungeksii kurkotellen milloin työkalupakkia, milloin suurta pesuvatia...

lue lisää...

Johan Anders Jägerhorn – Irlannin ja Suomen itsenäisyyden esitaistelija

Shamrock 1/2001

Yli 200 vuotta sitten Irlanti koki erään monista murhenäytelmistään. Vuoden 1798 suuressa kapinassa kuoli 30 000 ihmistä. Eräs murhenäytelmään liittynyt henkilö kuoli Porvoossa 1825. Hän uhrasi kaksi vuotta elämästään joutuessaan vangiksi Irlannin vapauden puolesta. Mutta hän oli myös eräs Suomen itsenäisyyden esi-isistä. Hän oli Johan Anders Jägerhorn.

lue lisää...

Turlough O’Carolan, kiertävä harpunsoittaja

Shamrock 1/2001

Kuten muuallakin Euroopassa, myös Irlannissa vaikutti 1600- ja 1700-lukujen vaihteessa sekä kansanmusiikki että ns. taidemusiikki. Taiteen katsottiin kuuluvan yläluokalle, ja kansanmusiikki oli rahvaan huvittelumuoto. Ilman tätä poliittista jakoa saattoivat nämä kaksi musiikin suuntaa olla jopa niin lähellä toisiaan, että raja oli enää pelkkä veteen piirretty viiva.

lue lisää...

Itsenäisyys versoi verestä - pääsiäisviikko 85 vuotta sitten muutti kaiken

Shamrock 1/2001


Toukokuussa 1914 Ison-Britannian alahuone hyväksyi hallituksen home rule –esityksen. Tämä olisi antanut Irlannille itsehallinnon. Irlanti olisi saanut oman parlamentin. Asiat olivat kuitenkin kehittyneet myös Irlannin maaperällä...

lue lisää...

Irlantilaiselle sotamarsalkalle väläyteltiin 1742 itsenäisyyttä Suomelle

Shamrock 1/2002

Mitä Suomen uutisia ”The London Magazine” –lehden elokuun numero vuodelta 1742 toi Lontoon lukijoille...

lue lisää...

To top